22 Nisan 2015 Çarşamba

MAC'te Windows Uygulamalarını Açıyoruz

Windows ve Mac OS işletim sistemi arasındaki çekişme, yıllardır devam ediyor. İki sistemin de birbirine göre çeşitli avantajları bulunuyor. Fakat bu rekabette Windows'un çok daha gelişmiş bir uygulama desteğine sahip olduğunu unutmamak gerekiyor.



Mac'te Windows uygulamalarını çalıştırın!
İşte bu rehberimizde Windows'taki zengin uygulama desteğinden, Mac'lerinizde yararlanmanın yollarını sizlere göstereceğiz.
Bu rehberimizden sonra bir Mac kullanıcısı, bilgisayarında FIFA 13 adlı oyunu oynayabilecek. Hem de oldukça akıcı bir şekilde. Bunu doğrudan dmg dosyası haline getirilmiş, wineskin paketleriyle uğraşmadan elde edebileceğiniz gibi, emülatörlerle istediğiniz uygulamayı kendiniz deçalıştırabilirsiniz.
Wine – Wine is Not Emulator
Wine, hem Linux hem de Mac OS'ta Windows uygulamalarını çalıştırmaya yarayan bir uygulama. Emülatör olarak anılsa da Wine'ın adı ve sloganı bunun tersini söylüyor.
Wine neden emülatör değil?
Windows yazılımlarının çalıştırılması için gerekli kitaplıkların işletim sistemi içerisinde çağrılması gerekir. Mac OS bu kitaplıklara sahip olmadığı için, gerekli dosyaları çağıramıyoruz.
Windows'un kitaplıkları tersine mühendislik yöntemleriyle ve MSDN kaynaklarıyla hangi komutun hangi işleci bulup çalıştırdığı tek tek incelenmiş ve buna göre wrapper denilen bir işleç çağırma kitaplığı oluşturulmuştur.
Wine üzerinde bir uygulama, Windows'tan daha iyi performansverebileceği gibi, uygulamanın hiç çalışmama ihtimali de bulunuyor.
Yüklemeniz gerekenler
Wine üzerinden uygulamaları çalıştırmanız için, X11 adlı bir yazılımın MACtabanlı bilgisayarınızda kurulu olması gerekiyor. XQuartz diye de adlandırılan program yaklaşık 70 MB büyüklüğünde. XQuartz diye adlandırılan uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Ondan sonra yaklaşık 500 MB büyüklüğündeki Wine for Darwinuygulamasını indirmemiz gerekiyor. O uygulamaya da buradanerişebilirsiniz.
Wine'ı indirip açtıktan sonra, üst kısımdan Run'a gelip, bilgisayarımızda duran .exe dosyasını göstermemiz yeterli. Bir kurulum dosyasını, sanal C diskimize kurup, yazılımı Program Files'tan çalıştırabiliyoruz. TıpkıWindows'taki gibi. Ama tek şartımız Wine programına .exe dosyalarını göstermek.
Tabi daha farklı Wine sürümleri de indirilebilir durumda. Ayrıca WineSkinile pek çok emülatör ile paketlenmiş uygulamayı da doğrudan indirip Mac tabanlı cihazınızda kullanabilirsiniz.
Uygulamaları nasıl adım adım çalıştırabileceğimizi ilgili video anlatımımızda detaylı bir şekilde görebilirsiniz. iyi seyirler.
Kaynak: http://shiftdelete.net/macte-windows-uygulamalarini-aciyoruz-44773