2 Mayıs 2015 Cumartesi

Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)

Elimizdeki bir USB belleği ya da harici bir diski formatlamak (biçimlendirmek) istiyoruz. Peki Mac’imizi kullanarak bunu nasıl yapıyoruz? Bu yazımızda Sihirli Elma’nın değerli okuyucularından gelen sorular üzerine Mac’imizi kullanarak bir diski nasıl formatlayacağımıza (biçimlendireceğimize) değiniyoruz.

sihirli elma disk format bicimlendirmek banner Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Her diskin bir formatı olması gerektiğini, içerisindeki bilgilerin buna göre yazıldığını ve okunduğunu biliyoruz. Ancak Mac’in kullandığı format ile Windows’un kullandığı format birbirinden tamamen farklı… Bu sebeple de “zurnanın zırt dediği yer” de tam olarak burası :)

Disk Formatları (Biçimleri)

Mac’ler de tıpkı Windows’ta olduğu gibi kendine özel bir dosya sistemi kullanıyor. Windows, disklerimizi “NTFS” formatında kullanırken, Mac’te ise bu “Mac OS Extended” olarak geçiyor. Ancak bu iki sistem kendilerine özel olduğu için birbirleri arasındaki iletişim de kısıtlı oluyor.
sihirli elma disk format mac os extended journaled Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Windows makinalar Mac’in kullandığı diskleri okuyamıyor ve yazamıyorken, Mac ise Windows disklerini okuyabiliyor, ancak yazamıyor. Her iki sistem de yeteneklerini ancak ek bir uygulama sayesinde arttırabiliyor.
Bu yüzden Mac’imizi kullanırken NTFS formatındaki, yani Windows formatındaki disklere yazabilmek için ek bir uygulamaya ihtiyacımız olduğuna “NTFS disklere yazabilmek için ne yapmam gerekiyor?” yazımızda değinmiştik.
NTFS 3G logo Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Bu yazımızda ise elimizdeki bir diski, amacımıza uygun olarak formatlamak (biçimlendirmek) için yapmamız gerekenleri paylaşıyoruz.

Diski Biçimlendirmek

Önce diskimizi Mac’imize bağlıyoruz.
sihirli elma disk format flash Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Mac’imizdeki “Disk Utility” adlı uygulamayı Applications klasörü altındaki Utilities klasörü içerisinden çalıştırıyoruz.
sihirli elma disk utility Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Karşımıza gelen pencerede sol taraftan diskimizi seçiyoruz. (DİKKAT: Diskimizi seçerken en soldaki satırı seçmemiz gerekiyor. Aksi halde, diskimiz içerisinde birden fazla bölüm varsa, sadece onları seçmiş olabiliriz.)
sihirli elma disk format bicimlendirmek 1 Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Sağ taraftaki sekmeler arasından “Erase” sekmesini seçiyoruz.
sihirli elma disk format bicimlendirmek 2 Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Bu kısımdan sonra diskimizin dosya yapısını belirlememiz gerekiyor. “Format” kısmından seçimi şöyle yapıyoruz… Diskimizi;
  • Sadece Mac’lerde kullanmak için Mac OS Extended (Journaled)’ı
  • Sadece Windows’larda kullanmak için NTFS-3G’yi
  • Hem Mac hem de Windows’larda kullanmak için MS-DOS (FAT)’i
seçiyoruz.
sihirli elma disk format file system types Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
“Name” kısmından diskimize bir isim veriyoruz. (Örnek “SihirliElma”)
sihirli elma disk format bicimlendirmek 3 Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Eğer diskimizin içerisinde şu anda yer alan bilgilerin güvenli bir şekilde silinmesini, yani diskimizin güvenli bir şekilde biçimlendirilmesini istiyorsak “Security Options”a tıklıyoruz.
sihirli elma disk format bicimlendirmek 5 Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Güvenli Biçimlendirme ayarları için daha önce paylaştığımız “Boş Alanı Güvenli Silmek” yazısında bahsettiğimiz güvenlik seçeneklerine göz atabilirsiniz.
sihirli elma bos alani guvenli silmek 3 Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Son olarak, tüm ayarlarımızı da yaptıktan sonra “Erase” butonuna tıklıyoruz. 
sihirli elma disk format bicimlendirmek 6 Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Diskimizin büyüklüğüne ve -eğer belirlediysek- güvenlik seçimimize göre biçimlendirme süresi değişebilir. Ancak genellikle birkaç dakika içerisinde biçimlendirme işlemi tamamlanır ve diskimiz kullanıma hazır olur. :)
sihirli elma disk format bicimlendirmek 7 Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
İşte bu kadar…! :)
Önemli Not:
“Mac OS Extended (Journaled)” ile biçimlendirdiğimiz (formatladığımız) bir diske Windows makinada erişmeye çalıştığımızda içeriğini göremiyoruz. Ancak önemli olan nokta, Windows’un bu diski boş olarak görmesi ve hemen yeniden biçimlendirmek istemesi… Aman dikkat! Eğer bir anlık dikkatsizlik ile diskimizi yeniden biçimlendirirsek, içerisindeki bilgileri kaybedebiliriz… ;)
sihirli elma disk format bicimlendirmek windows Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)
Meraklı kullanıcılarımız için “Mac OS Extended (Journaled)” hakkında kısa da olsa bir bilgi vermekte fayda görüyoruz… :)
Mac OS Extended (Journaled) nedir?
“Mac OS Extended”, Mac işletim sisteminin kullandığı dosya biçiminin (formatının) adıdır. Bunun farklı amaçlar ve kullanımlar için farklı tipleri olsa da, genellikle “Mac OS Extended (Journaled)” tercih edilir.
Journal, Türkçe de kelime olarak “günlük defter” anlamına geliyor. Burada ise işlevini, “günlüklenmiş”, yani diske yapılan kayıtların düzenli bir şekilde arşivlenmesi olarak düşünebiliriz.
Böylece “Günlükleme” (Journaling) sayesinde ani güç kayıpları (elektrik kesilmesi vb.) ya da donanımsal problemlere karşı, sistem korunuyor ve onarım (repair) ihtiyacı azalıyor. 
sihirli elma disk format file system journaling Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)

Kaynak: http://www.sihirlielma.com/2011/05/23/disk-bicimlendirmek-formatlamak/#.VBXLOEZ924o.twitter