13 Temmuz 2016 Çarşamba

Android cihazınızın rootlu olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Soru önemsiz, basit ve gereksiz bir soru gibi gözüksede bir o kadar önemli. Özellikle ikinci el telefon almak istediğinizde sizin de sormanız gereken sorulardan birisi. "Öncelikle root nedir?" sorusunu cevaplayalım.


Android Cihazlarda Root

Root nedir?

Root kısaca söylemek gerekirse telefon üzerinde tam yetki anlamına gelir. Rootlu olmayan bir telefonda yapabilecekleriniz sınırlıdır. Rootlanmış telefonlar ise opsiyoneldir ve üzerinde çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz(Örn:Rom yükleme, recovery imajı yükleme, kernel yükleme...).

Peki bir akıllı telefonun rootlu olup olmadığını nasıl anlarız?

Çoğu android cihazın başlama ekranından telefonun modifiye edilip edilmediği anlaşılabilir. Örneğin telefon menüsünde SuperUser uygulaması varsa bu, cihazın rootlu olduğu anlamına gelebilir. Daha garanti bir yöntem ise Root Checker ve benzeri uygulamaları kullanmaktır. Uygulama kurulumu çok basittir. Sadece yükleyip çalıştırmanız yeterli. "Verify Root Access" butonuna tıkladığınızda yeşil bir yazı ile karşılaşırsanız telefonunuzun rootlu olduğu anlamına gelir. Kırmızı bir yazı ile karşılaşırsanız telofonunuzun rootlu olmadığını anlamış olursunuz.

 Root Checker

Unutmayın ki telefonunuzda SuperUser uygulamasının bulunması cihazınızın rootlu olduğu anlamına gelmez. Eğer telefonunuzda SuperUs veya US gibi bir uygulama varsa, ekranda bir mesaj belirecek ve size Root Checker için erişim izni verip vermediğinizi soracak.
Root Checker


Kaynak: http://bozukdisk.blogspot.com.tr/2014/02/android-cihazinizin-rootlu-olup.html